Buurserzand

Buurserzand

Het Buurserzand ligt op steenworp afstand van Bed & Breakfast De Gagel. Het Buurserzand is een uniek natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Heidevelden met 100 jaar oude jeneverbessen, stukjes bos, graslanden en kleine akkers wisselen elkaar hier af.  Door de omvang en het natte karakter is het Buurserzand uniek in Europa.

Natuurmonumenten doet er alles aan om deze waardevolle natuur te beschermen. Met de steun van andere partijen is de waterhuishouding in het gebied verbeterd. Grazende runderen zorgen dat grassen en jonge bomen de heide niet overwoekeren. En om heidezaadjes te laten ontkiemen, worden stukken geplagd.

Dankzij deze maatregelen zijn planten als zonnedauw, beenbreek en de zeldzame klokjesgentiaan weer in opmars. Bijzondere vlinders als het gentiaanblauwtje profiteren daarvan. Ook de bedreigde jeneverbessen handhaven zich in het Buurserzand. In het bos leven vogels als groene specht, bosuil en boomklever en op de heide luiert de levendbarende hagedis zomers in de zon.

Lees meer op de website van Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/buurserzand/over-buurserzand

Meer: